Porady

  • Dobre sery

    Dobre sery

    KREUZER Delikatny, nadaje się do zapiekania, bo świetnie się topi. Powstaje z pełnego mleka, naturalnych kultur bakterii, podpuszczki i soli. Można go kupić także z ziołami: bazylią, pokrzywą lub lubczykiem. Typu Wiżajn Młody ser jest biały, z czasem staje się coraz ciemniejszy. Ma śmietankowy smak. Można znaleźć wiżajny wędzone i Czytaj więcej

  • Gdzie szukać serów, jak je wybierać?

    W internecie (np. serypolskie.pl) można znaleźć sporo serów zagrodowych. Z Mazur pochodzi owczy ser pleśniowy, z Warmii sery praslickie, z Suwalskiego bachanowskie. Na południu kraju znajdziemy sery łomnickie, przemkowskie czy krzeszowskie goudy. Do faszerowania szukajmy serów skoncentrowanych jak przyprawy: grądzkich, herbowych, owczych pleśniowych. Jeśli chcemy doprawić tylko warzywa, to arcydelikatnych – koziej rury i kozidymka. Do zapiekania – łagodniejszych, np. kreuzera, młodego j Czytaj więcej

  • Sery z zagrody godne nagrody

    Polskie smakołyki, których nie znasz! Czytaj więcej

  • Dobra pora na porządki w szafie

    Dobra pora na porządki w szafie

    Nikt nie poradzi kobiecie lepiej niż druga kobieta. Jeśli masz swoje niezawodne sposoby ułatwiające codzienne życie, napisz do nas. Czytaj więcej

  • 5 sprawdzonych rad na... placki ziemniaczane

    1. Na ciasto najlepiej nadają się mączyste kartofle. Warto przeznaczyć na placki starsze ziemniaki. Młode są miękkie oraz wodniste i zbyt szybko się rozpadają. 2. Placki będą pysznie chrupiące, jeżeli utrzemy ziemniaki na tarce o dużych oczkach. Można je też zetrzeć pół na pół: na oczkach drobnych i grubych. Przed dodaniem mąki i jajek masę osączamy na sicie. Zwykle najlepiej sprawdza się proporcja: 8-10 średnich ziemniaków, 3-4 łyżki mąki i jajko. Jeśli do masy dodamy odd Czytaj więcej

  • Domowa uprawa zdrowych ziół

    Domowa uprawa zdrowych ziół

    Smakiem zdrowych domowych ziół możemy cieszyć się przez cały rok. Czytaj więcej

  • Zostań mistrzynią organizacji czasu

    Wykorzystaj doświadczenia innych kobiet i... zyskaj to, o czym od dawna marzysz: chwilę relaksu tylko dla siebie! Czytaj więcej

  • Pierzemy i odświeżamy eleganckie ubrania

    Pierzemy i odświeżamy eleganckie ubrania

    Suknia wieczorowa z tafty, kreacja z cekinami czy aksamitna marynarka wymagają specjalnego traktowania – stosowania dezodorantów, które nie pozostawiają na nich śladów oraz odświeżania w odpowiedni sposób. Czytaj więcej

  • Jak czyścić pantofle

    Jak czyścić pantofle

    ✔ Zamszowe szpilki przecieramy na sucho specjalną szczotką. Plamy łatwo usuniemy gumką do zamszu. ✔ Pantofelki z satyny najpierw omiatamy nylonową pończochą, następnie zanurzamy w kąpieli z łagodnym płynem do prania, płuczemy i suszymy (wypchane gazetami, żeby nie straciły fasonu). ✔ Lakierki zazwyczaj wystarczy wypolerować miękką tkaniną. Jeśli to nie pomoże, warto zastosować preparat do skór lakierowanych (dodatkowo zabezpiecza on te Czytaj więcej

  • 5 sprawdzonych rad na... bezę do tortu

    5 sprawdzonych rad na... bezę do tortu

    1. Białka trzeba ubijać w zimnej misce, można ją nawet na chwilę włożyć do zamrażalnika. Jajka też muszą być chłodne, wprost z lodówki. 2. Masa będzie sztywna, gdy roztrzepiemy białka z solą. Gdy się zmienią w sztywną pianę, dodajemy cukier (po łyżeczce). Idealna proporcja to: 6 jajek na 30 dag cukru. Gotowa masa jest śnieżnobiała i nie „ucieka” z miski. 3. Dodatek octu sprawi, że beza stanie się puszysta. Do ubitej masy można doł Czytaj więcej